Borttagning av hudförändringar

En mycket stor del av de som vänder sig till oss gör det för att de vill ta bort olika typer av hudförändringar som man tycker är kosmetiskt eller praktiskt störande. Landstingsvården (vårdcentral eller hudmottagning) får bara behandla hudförändringar som är farliga och hotar din medicinska hälsa. Om hudförändringen bedöms som ofarlig, och man ändå vill ta bort den, hänvisas man till privata kliniker som till exempel StellaKliniken.

 

Det finns en uppsjö av ofarliga hudförändringar av olika typer som är mycket vanligt förekommande. I vissa fall har man en ärftlig benägenhet att få dem, men framkomsten kan också bero på ålder, solexponering med mera. I vissa fall uppfattar man framförallt förändringarna som fula och kosmetiskt störande, i andra fall är de mer praktiskt störande (sitter i vägen vid rakning, kliar, med mera). Det rör sig ofta om pigmentförändringar (melasma), åldersfläckar (lentigo), åldersvårtor (Seboroiska Keratoser), utstående födelsemärken (intradermala naevus), "hudflikar" (skin tags), födelsemärken (naevi). Men kan också röra sig om hudförändringar som ligger under huden (Atherom och Lipom).

Eftersom denna typ av förändringar som regel är ofarliga ur ett medicinskt perspektiv, och därmed inte måste tas bort, får du bekosta borttagandet av dem själv. Landstingsvården måste prioritera de medicinskt nödvändiga behandlingarna (ex. av cancer och andra hudsjukdomar), och har inte möjlighet att också erbjuda "onödiga behandlingar" av ofarliga problem.

 

Hur går jag tillväga för att ta bort en hudförändring?

1) Det första du behöver göra är att boka en läkartid för bedömning (konsultation) (20 min.). Det går inte att boka tid för behandling direkt, eftersom vi behöver mer information innan vi vet exakt vilken typ av behandling som ska utföras, om den kan utföras direkt eller om en separat operationstid krävs, och för att du ska kunna få ett pris på vad behandlingen kommer att kosta. Detta gäller i de allra flesta fall även om du redan har fått din hudförändring bedömd och diagnostiserad av en annan läkare, eftersom vi ofta behöver mer information än vilken typ av förändring det rör sig om. Vi behöver mer information för att du ska kunna få mer information.

2) Under läkarbesöket får du en bedömning av vilken/vilka typer av förändringar det rör sig om, hur de behandlas, hur lång tid behandlingen kommer att ta i ditt fall, och därmed också hur mycket behandlingen kommer att kosta.

3) Behandling av de vanligaste hudförändringarna kan i de flesta fall ske direkt i samband med det inledande läkarbesöket, med någon av våra enklare behandlingsmetoder. Betalning för läkartid med samtidig enklare behandling sker direkt i samband med läkarbesöket.

4) Vissa typer av hudförändringar kräver kirurgi för att avlägsnas, vilket man inte hinner med under ett vanligt läkarbesök. I dessa fall krävs en längre, separat operationstid (40 min.). Det inledande läkarbesöket blir då ett rent informationstillfälle då du får veta mer om hur behandlingen kommer att gå till, och vad du ska tänka på innan och efter behandlingen. Du får också möjlighet att ställa dina frågor. Vid det inledande besöket betalar du då bara för själva läkartiden. Kostnaden för själva behandlingen betalas på behandlingsdagen.

 

Om du vill ha mer information

Mer information om läkarbesök, priser med mera hittar du på vår hemsida under rubrikerna Hudläkare, Priser Kosmetiska behandlingar, och Betalning. Du är naturligtvis också välkommen att kontakta oss om du vill ha ytterligare information, eller vill boka tid för ett läkarbesök.