Hyperhidrosbehandling

Om man har så kraftiga problem med svettning under armarna, i händerna, fötterna, ansiktet eller på annan del av kroppen, att det bedöms som ett medicinskt problem (en sjukdom), diagnostiseras det som Hyperhidros. Inom vissa landsting kan man få sin hyperhidrosbehandling utförd inom ramarna för landstingsvården, inom andra landsting är man hänvisad till privata alternativ.

Om har fått diagnosen Hyperhidros ska du i första hand försöka få din behandling utförd via landstingsvården. Kontakta din hudklinik och hör dig för om vilka regler som gäller i ditt landsting. Om du inte har möjlighet att gå via landstinget finns det olika privata alternativ, däribland StellaKliniken. I vissa fall kan man få behandling utförd på privata kliniker bekostade av sin sjukförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Vi erbjuder dock bara behandling av Hyperhidros under armarna (Axillerna), eftersom vi inte har den speciella utrustning som krävs för att kunna bedöva händer och fötter i blodtomt fält.

För att kunna genomgå behandling för Hyperhidros krävs det först att man har fått diagnosen fastställd av hudläkare. Detta kan man få via remiss hos sin hudklinik, genom att boka tid hos Hudläkartjänst inom ramarna för landstingsvården (350 kr), alternativt genom att boka en tid privat via StellaKliniken.

 

Hur går en behandling till?

Hyperhidros behandlas genom injektioner av Botox i det drabbade området. Injektionerna leder till en kemisk reaktion som hindrar frisättningen av acetylkolin, vilket i sin tur hämmar svettkörtlarnas aktivitet. Effekten är alltså en helt annan än vid botoxbehandlingar i estetiskt syfte. Behandlingen tar cirka 40 minuter, och är tyvärr inte helt smärtfri. Effekten av en behandling kommer efter ungefär en vecka, och kvarstår sedan i mellan 3-16 månader.

Du måste själv köpa ut, och ta med dig, det Botox som behövs för din behandling. Eftersom Hyperhidros är en sjukdom, betraktas det Botox som används vid behandlingen som ett läkemedel, och ingår i högkostnadskyddet för läkemedel på Apotek. Botoxet förskrivs på recept av vår läkare i samband med att du bokar din tid. Eftersom det är sällan Apoteken har Botox i lager, är det bra om man beställer det någon vecka innan behandlingsdatum så att man kan vara säker på att man kan ta med sig preparatet till behandlingen. Botox är värmekänslingt, och ska därför hela tiden förvaras svalt (i kylskåp eller kylväska).

Behandlingskostnaden är 2.310 kronor per behandling. Observera dock att kostnaden för Botox inte ingår i behandlingspriset.