Peeling

En kemisk eller mekanisk peeling kan vara ett gott alternativ om du har kraftigt solskadad hud, pigmentförändringar, ojämn hudstruktur, samt önskar en generell uppfräschning och uppstramning av hyn. De peelingar som vi erbjuder är mycket kraftfulla och får endast utföras av hudläkare. De ger en mycket större, och djupare effekt, än en peeling som utförs av en hudterapeut, eller som du kan göra själv hemma.

StellaKliniken erbjuder två typer av peeling; kemisk och mekanisk. Du kan läsa mer om de olika typerna längre ned på sidan. Valet av metod beror till största delen på vilken typ av problem du vill åtgärda. Kemisk peeling lämpar sig bäst för behandling av pigmentförändringar, solskador och för en generell uppstramning av huden. Mekanisk peeling utförs ofta på mer begränsade hudpartier för att jämna till hudens yta, exempelvis för att behandla ytliga ärr eller andra skador i hudens ytskikt.

Bokning av kemisk eller mekanisk peeling förutsätter ett föregående läkarbesök för bedömning, och ger dig också nödvändig information om hur ingreppet går till, risker och biverkningar, samt vad du ska tänka på före och efter behandlingen.

 

Kemisk peeling

Vid kemisk peeling använder vi oss av en TCA-peeling (Triklorättiksyra). Styrkan på peelen anpassas efter din hudtyp och den typ av hudproblem du vill behandla. Peelen läggs på av läkare under lokalbedövning och behandlingen tar omkring en timma. En TCA peel betecknas medicinskt som medeldjup, men är betydligt kraftigare än den typ av peelar som utförs av hudterapeuter. Under dagarna efter behandlingen stelnar den behandlade huden till, och bildar en brunaktig mask som sedan långsamt lossnar (peelar) av. Personer som genomgår denna behandling bör därför se till att de kan vara hemma från arbetet under minst en vecka efter behandlingen.

För att behandlingen ska bli framgångsrik, är det mycket viktigt att man som patient följer de eftervårdsråd man får från kliniken. Om ”masken” som bildas efter behandlingen spricker sönder, eller om man som patient inte kan låta bli att ”pilla” eller riva bort de lösa hudflikarna, riskerar man att få kosmetiskt störande ärrbildningar. Om läkaren bedömer att du kommer att ha svårt att efterleva eftervårdsråden, kommer han att avråda från behandling. En TCA-peel gör också att man blir extra solkänslig under tiden närmast efter behandlingen. Vi rekommenderar därför att man genomgår denna behandling under hösten eller vinterhalvåret.

 

Mekanisk peeling (Dermabrasio)

Mekanisk peeling, även kallad dermabrasio, innebär att man slipar det översta hudlagret med speciella små sliptrissor. Behandlingen sker av hudläkare under lokalbedövning. Med denna behandling kan man gå förhållandevis djupt ned i huden och även rå på djupare liggande ärrbildningar och på så vis jämna till det översta hudlagret. Ofta behandlar man inte hela ansiktet utan bara speciellt utvalda delar som till exempel kinderna. Behandlingen lämpar sig ofta mycket bra för dem som har grunda acneärr eller andra former av ytlig ärrbildning. Efter avslutad behandling får man förband över de behandlade områdena som bör få sitta kvar under de följande 3-7 dagarna. De flesta som genomgår denna behandling stannar därför hemma från arbetet den första veckan.

Liksom vid kemisk peeling, är det oerhört viktigt att man efter en dermabrasio följer de eftervårdsråd man fått av läkaren för att resultatet ska bli bra. När huden har läkt efter en dermabrasio blir man extra solkänslig i det behandlade området tiden efter behandlingen. Vi rekommenderar därför att man genomgår behandlingen under hösten eller vinterhalvåret.

 

Om du vill ha mer information

Om du vill veta mer om kemisk eller mekanisk peeling är du väkommen att kontakta klinien så berättar vi mer, eller bokar in dig för en konsultationstid. Vi kan även skicka hem skriftlig information till dig via e-post om du så önskar.